MIDDELRODE - Middelrode wordt straks een flink stuk groter. Het bestemmingsplan voor 116 extra woningen is goedgekeurd door de gemeenteraad. Maar er zijn nog genoeg vragen over het plan. Zijn de voorzieningen wel berekend op deze uitbreiding?
Dat er gebouwd wordt in Middelrode, daar is raadslid Adriaan van der Maarel (GroenLinks/PvdA) blij mee. ,,Er gaat fors gebouwd worden. Ik herhaal niet graag slogans van andere partijen, maar in dit geval kan ik het alleen maar eens zijn met het ‘bouwen, bouwen, bouwen’ van de VVD.”
Desondanks plaatst Van der Maarel nog een aantal kanttekeningen bij het plan. De communicatie rondom het plan liet te wensen over, zegt het raadslid. ,,Het lijkt erop dat dit plan wordt gedragen door de inwoners, maar dat heeft wel wat kruim gekost.”
In de ongeveer veertig documenten die alle raadsleden doorgestuurd kregen, las Van der Maarel niets over hoe de communicatie zou moeten verlopen. Hij diende daarom samen met de VVD, PPA en Fractie SMG een motie in.
Ytje van de Hulsbeek (VVD) ziet ook dat de communicatie met bewoners soms tekortschoot: ,,Omwonenden voelen zich niet gehoord, informatie is summier of komt te laat. Daarbij wordt er niet teruggekoppeld. Dat is heel jammer, want dat leidt tot onnodige frustratie en wantrouwen.”
De partijen verzoeken het college in hun motie om de ontwikkelaar Ruimte-voor-Ruimte een communicatie- en participatieplan te laten opstellen. Daarnaast willen ze dat de raad twee keer per jaar wordt bijgepraat. De rest van de gemeenteraad stemde hiermee in. Ook de verantwoordelijke wethouder Peter Raaijmakers (PPA) kon zich wel vinden in de suggesties.
Hoe zit het met voorzieningen in het dorp?
Maar als Middelrode zó sterk groeit, hoe zit het dan met alle voorzieningen in het dorp? Bezwijken die niet onder al die extra inwoners die in de 116 nieuwe woningen komen wonen? In het dorp woonden in 2023 nog 2.065 mensen en het dorp telde destijds 804 woningen.
Van der Maarel: ,,Er zijn zorgen over het extra verkeer tussen de nieuwe wijk en de N279, met name tijdens de spitsuren. Met de toename van het aantal inwoners zal er ook een druk komen op voorzieningen als basisscholen, de tandarts en de huisarts. Ik denk dat het belangrijk is om als gemeente toe te zien op de goede integratie van de wijk.”
Volgens wethouder Peter Raaijmakers zit dat wel snor: ,,Er is aandacht voor voorzieningen in Middelrode en Berlicum en die zijn solide. Zo hebben we in een plan voor onderwijs al rekening gehouden met de toekomstige leerlingen uit Laarzicht. We hebben ook het geluk dat we een van de weinige regio’s van het land zijn waar nog geen tekort aan huisartsen is. Ik denk dat we dit alles goed kunnen opvangen.”
De 116 woningen zijn als volgt verdeeld: 20 procent sociale huurwoningen, 10 procent betaalbare koopwoningen, 20 procent middeldure koopwoningen, en de overige 50 procent bestaat uit dure koopwoningen. Het plan bevat ook vrijesectorkavels, waarvan vijftien de titel ‘ruimte-voor-ruimte’ dragen. Dit houdt vaak in dat landbouwgrond of bijvoorbeeld stallen gesloopt worden om plaats te maken voor woningbouw.
Bron: ED 23-02-2025
Onderschrift foto's:
Foto 1: In het gebied achter het Diepven in Middelrode komen 116 woningen. © Jan Zandee
Foto 2: Een schets van hoe Woonlocatie Laarzicht eruit komt te zien. © Gemeente Sint-Michielsgestel